1 Kasım 2016 Salı

YILLARA ORANLA SABİT TELEFON ,CEP TELEFONU VE İNTERNET KULLANIM ORANLARI



Teknolojik gelişmeler ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe müthiş bir şekilde gelişmektedir , bu gelişmeye bağlı olarak çeşitli sektörlerde teknolojiye bağlı olarak değişmiştir.

Bu sektörlerin başlıca ve en önemlilerinden olan haberleşme sektörü yıllara oranla bakın nasıl değişmiştir.

Günümüzden 16 sene öncesinin teknolojisi ve modası olana sabit ev telefonları hemen hemen her evde bulunan bu sabit telefonlar teknoloji geliştikçe adeta pabuçları dama atılmış ver yerlerini cep telefonlarına bırakmışlardır.


Aşağıdaki grafiği yorumlarsak 2000' li yılların başlarında hemen hemen haberleşme sektörünün yarısını oluşturan sabit ev telefonları yıllar geçtikçe teknolojinin etkisiyle yerini cep telefonlarına bırakmıştır 2004 -2008 yılları arasında adeta haberleşmenin sektörünün %70 ini cep telefonları karşılamakta idi.

Fakat 2008-2010 dönemleri arasında teknolojik gelişmeler ile hayatımıza 2000 'lerde girmiş olsada tam olarak etkisini 2009 yıllarından sonra gördüğümüz günümüzde ki haberleşme sektörünün neredeyse temelini oluşturan internet 2010 yılından sonra ciddi bir artış göstermiştir.

Fakat bu artış ne kadar fazla olsada cep telefonu sektörünü fazla etkilememiştir bunun nedeni teknolojik gelişmeler ile telefonlarda internetin kullanımının yaygınlaşması neden olmuştur diyebiliriz.
Aşağıdaki grafikte 2000 yılından sonra sabit telefonlardaki düşüşe bağlı olarak artış gösteren cep telefonu ve  internet kullanım oranlarını görmekteyiz.








Yukarıdaki grafikte 2000 yılından sonra sabit telefonlardaki düşüş görüyoruz. Sabit telefon oranı eski yıllara  göre daha fazla kullanılmaktaydı fakat yıllar geçtikçe kullanım oranının düştüğünü görüyoruz.2000 yıllarda en fazla kullanılan araç sabit telefondu.Bu yılda internet abone sayısı oldukça az, cep telefonu abone sayısı ise internet abone sayısına göre birazdaha fazladır. 2016 yılında cep telefonu abone sayısı oranı en fazladır en azı ise sabit telefon abone sayısıdır.





Kaynakça:http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder