24 Ekim 2016 Pazartesi

FINAL - Tunahan TAŞÇI & Arzu GERDAN

                          Yıllara Göre Elektrik Tüketimi 


Tüm elektrikli aletlerinizi kapattıktan sonra elektrik sayacınızı kontrol edin. Sürpriz bir şekilde hala döndüğünü göreceksiniz. 
Örneğin bilgisayarlar işlem yaparken 140 Watt, işlem yapmazken 27 Watt, kapatırsanız bile 5 Watt Elektrik tüketiyor. Kapanmayan elektrikli ev aletlerinin “Gizli Tüketimi” (Stant By) dünya elektrik tüketiminin en az yüzde 2’sine denk düşüyor.
 Yani, sadece Avrupa Kıtası’ndaki elektrikli aletlerin gizli tüketimi her yıl altı nükleer santralı çalıştırabilecek kapasitede.
· Kahve Makinenizin Ortalama Tüketimi = 800 W
· Kahve Makineniz Kapalı Olduğundaki Tüketimi = 1.5 W
· Ve de Kahve Makinenizin Fişini Çektiğinizde Ulaştığınız Sonuç = 0 W
Bu duruma göre ülkemizde her yıl ortalam 149.135GWh elektrik tüketimi olmaktadır.



Sektörlere göre elektrik tüketimi grafiğini incelediğimizde en çok elektrik tüketen sektörlerin sıralaması şöyledir.    
Sanayi,Mesken(Ev),Ticaret,Diğer,Resmi Daireler,Aydınlatma olarak sıralanmaktadır.       
        


Yukarıdaki grafikte yıllara göre elektrik tüketim oranını görmekteyiz yıllar geçtikçe elektrik tüketimi artmaktadır bu bağlamda aşağıdaki grafiği göz önünde bulundurarak en çok elektrik tüktetimi olan yıl 2014 yılıdır.



Yukarıdaki hareket grafiğinde göründüğü üzere toplam elektrik tüketimi yıllara göre sürekli artış göstermektedir yalnız 2008 2009 yıllarındaki enerji tüketiminin azalmasındaki başlıca sebep 2008-2009 yılları arasındaki enerji krizi yaşanma olasılığı olmasıdır diyebiliriz.
Haber Kaynağı : Enerji tüketiminin azalmasının sebebi




Peki bu elektrik nasıl sağlanıyor hiç düşündünüz mü ?

Hepimizin aklına en başta barajlar,rüzgar tribünleri,Güneş Enerjisi ve hidroelektrik santraller gelir peki ya daha fazlası ?

Bunların yanında Termik Kaynaklar , Nükleer Kaynaklar,Jeotermal Enerji,Taş,Kömür,Linyit ve sayısız enerji kaynağı gelir gelin hep beraber biraz daha derine inip elektriği nerelerden ürettiğimiz detaylı olarak inceleyelim ne dersiniz ?

Bunun için aşağıdaki grafiğe bir göz atalım.




Yukarıdaki güncel grafiği incelediğimizde enerji üretiminde ki kaynaklarda büyük bir payla doğal gaz,hidrolik barajlar büyük paya sahip olduğunu görebiliriz.

Yıllara göre üretim kaynaklarını görmek için tıklayınız.


Merak edilen bir diğer soru hangi il ne kadar elektrik üretiyor ve ne kadar elektrik tüketiyor buna geçmeden önce öncelikle bölgesel olarak yapılmış bir araştırmayı inceleyelim,Yani bölgelerimizde elektrik üretim & tüketim oranları  nedir ?



Hadi detayı inceleyelim hangi ilimizde elektrik üretiminin daha fazla olduğunu ve aynı şekilde üretime göre tüketimin ne kadar fazla olduğuna bakalım.









Peki ne kadar elektrik kullanıyoruz 😐😳?





Hepimizin tahmin edebileceği üzere kuşkusuz korkunç bir artış peki bunun nedeni nedir ?

Birçok sebebi olmakla birlikte kuşkusuz temel nedeni teknoloji fakat makalemin başında bahsetmiş olduğum üzere toplum olarak bilinçli tüketiciler haline gelirsek bu sonu gelmeyen artışı yavaşlatabiliriz.

 Peki  bu elektrik enerjisi bize kimler ulaştırıyor 😯?

İşte hangi elektrik firmalarının hangi illere elektrik dağıtımı yaptığı ve bunların bağlı olduğu kurum & kuruluşlar.


2 yorum: